toggle menu

Koffie verlaagt kans op hart- en vaatziekten

Goed nieuws voor matige koffiedrinkers. Hoewel cafeïne het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, bevat de drank ook antioxidanten die een tegengesteld effect hebben. Het nettoresultaat is gunstig, meldde het UMC Utrecht maandag op grond van een langlopende studie naar de leefstijl van ruim 37.000 Nederlanders. Voor thee geldt hetzelfde.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die een tot vier koppen koffie per dag drinken, 20 procent minder risico lopen op kransslagaderziekte dan mensen die helemaal geen koffie drinken of meer dan vier koppen per dag. Thee is nog heilzamer: wie daar meerdere koppen per dag van drinkt, verlaagt zijn risico op kransslagaderziekte met een derde. Daarbij is overigens alleen het effect van zwarte thee onderzocht; groene thee wordt volgens de wetenschappers te weinig gedronken om conclusies te trekken.

De onderzoekers ontdekten opvallende verschillen in leefstijl tussen koffie- en theedrinkers. Het drinken van thee gaat vaak samen met een hogere opleiding, meer bewegen, minder alcoholgebruik, minder roken en minder overgewicht. Voor stevige koffiedrinkers geldt het omgekeerde; zij leven over het algemeen ongezonder. In het onderzoek, dat gepubliceerd is in het vakblad Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), is met die verschillen rekening gehouden.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant