toggle menu

'Kom 235 gedupeerde ouders tegemoet om stopzetten kinderopvangtoeslag'

'Kom 235 gedupeerde ouders tegemoet om stopzetten kinderopvangtoeslag'

De Nationale ombudsman heeft staatssecretaris Menno Snel gevraagd om 235 gezinnen alsnog een behoorlijke oplossing te bieden voor de kinderopvangtoeslag. Bij hen was de toeslag per september 2014 stopgezet, omdat ze daar geen recht op zouden hebben. Maar in de zaak van één gezin oordeelde de Raad van State onlangs anders. Daarom vraagt ombudsman Reinier van Zutphen nu om al die gezinnen tegemoet te komen.

De Belastingdienst zette de toeslagen in 2014 stop, wegens mogelijk misbruik. De toeslagen over dat hele jaar moesten worden terugbetaald, omdat niet alle opvangkosten waren betaald. Destijds al concludeerde de ombudsman dat dat was besloten zonder de zaken goed te onderzoeken.

De Raad van State stelde in april dat het gezin in geldnood was gekomen door dat stopzetten en daardoor de opvang voor september tot december niet meer kon betalen. Het gezin zou die opvangkosten gewoon betaald hebben als die toeslag niet was stopgezet, vond de Raad van State, die ook stelde dat het nog niet uitbetaalde deel alsnog naar dat gezin moet gaan.

Breed onderzoek naar intrekking van kinderopvangtoeslag

Die uitspraak is de reden voor de ombudsman om staatssecretaris Snel (Financiën) te vragen om een behoorlijke oplossing voor alle gedupeerde gezinnen.

Het ministerie kondigde vorige week al een breed onderzoek aan naar de gang van zaken bij de intrekking van kinderopvangtoeslagen. Aanleiding waren berichten dat de Belastingdienst gegevens over de tweede nationaliteit van mensen gebruikt bij het opsporen van fraude.

Het ministerie laat weten dat de commissie die hiermee aan de slag gaat ook de oproep van de ombudsman zal meenemen. Staatssecretaris Menno Snel komt 'zeer binnenkort' met meer informatie over de commissie, aldus een woordvoerder.

Recht op kinderopvangtoeslag

Wil je weten wanneer je recht hebt op kinderopvangtoeslag?

Lees meer over kinderopvangtoeslag

Bron: ANP

Ook interessant