Koolmonoxidemelder Alecto is gevaarlijk

Koolmonoxidemelder Alecto is gevaarlijk

Consumenten met een koolmonoxidemelder van het type Alecto COA-22 moeten direct stoppen met deze te gebruiken. Het risico bestaat dat het alarm niet op tijd afgaat, zowel bij lage als verhoogde concentraties koolmonoxide. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en het bedrijf zelf maandag.

Langdurige inademing van koolmonoxide kan leiden tot symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en in extreme gevallen tot bewusteloosheid of erger, aldus Alecto.

De betreffende melder is tussen februari 2012 en medio dit jaar verkocht. 'Omdat veiligheid voorop staat bij Alecto, is besloten om dit product terug te roepen van de markt', stelt het bedrijf.

Omruilen bij Alecto

Wie de betreffende melder in haar bezit heeft, kan deze bij Alecto kosteloos omruilen voor  een nieuwe melder van het type COA-26.

Correctie (11 augustus, 10:20 uur): het apparaat kan niet omgeruild worden bij een Blokkerfiliaal, zoals eerder gemeld werd.

Het artikelnummer staat op de achterzijde van de koolmonixidemelder - zie de afbeelding ter illustratie. Staat hier 'COA-22', neem dan contact op met Alecto om een vervangend exemplaar aan te vragen. Hiervoor heeft het bedrijf instructies en een formulier online gezet. Alecto biedt excuses aan voor het ongemak.

Eerder dit jaar waarschuwde de NVWA ook al dat de koolmonoxidemelder van het merk König onveilig was en niet meer gebruikt moest worden. Ook bij deze melder bestond het risico dat het alarm te laat afgaat.

Bron: ANP | NVWA

Ook interessant