Koopkracht gepensioneerden gedaald

Koopkracht gepensioneerden gedaald

De koopkracht is voor gepensioneerden vorig jaar afgenomen, terwijl werknemers er juist op vooruit gingen. Al met al is de koopkracht met een half procent gegroeid, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. In 2016 nam de koopkracht nog met 3 procent toe. 

Het gaat daarbij om de zogenoemde doorsnee-ontwikkeling, tussen individuele personen verschilt de koopkrachtontwikkeling.

Beperkte aanvullende pensioenen

Gepensioneerden hadden ook vorig jaar weer last van het niet of beperkt verhogen van aanvullende pensioenen. Samen met de relatief grote stijging van de consumentenprijzen leidde dit voor hen tot een koopkrachtdaling van in doorsnee 0,3 procent. In 2016 stegen de consumentenprijzen relatief weinig en nam de koopkracht van gepensioneerden nog met 0,8 procent toe.

Koopkracht bij werknemers wél gestegen

Werknemers hadden volgens het CBS de sterkste koopkrachtstijging met in doorsnee 1,4 procent. Zij profiteerden van maatregelen als de verruiming van de arbeidskorting en profiteerden ook van een verbetering van de arbeidsmarkt. 

Inkomenssituatie gepensioneerden moeilijk te veranderen

'Door opeenvolgende koopkrachtdalingen tijdens de economische crisis, was in 2013 de koopkracht van gepensioneerden 6 procent lager dan in 2008. Ondanks de economisch betere tijden daarna, nam hun koopkracht de laatste jaren maar nauwelijks toe', aldus het CBS. Dat komt vooral doordat gepensioneerden hun inkomenssituatie niet of nauwelijks kunnen veranderen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant