toggle menu

'Koopkracht ouderen wordt gerepareerd'

'Koopkracht ouderen wordt gerepareerd'

Het is de VVD en PvdA gelukt om de koopkracht van ouderen voor volgend jaar te repareren.

Zowel mensen met alleen AOW als met een aanvullend pensioen houden extra geld over, meldden ingewijden. Hoe groot de plus uitpakt is nog niet duidelijk. De definitieve cijfers worden bekend met Prinsjesdag.

'Keurige koopkracht'

Het kabinet heeft met 'alle macht' geprobeerd om het eindplaatje er op een 'nette manier' uit te laten zien en 'dat is gelukt', zei minister Stef Blok (Wonen) donderdag. 'Volgens mij krijgen alle groepen, dus ook de ouderen, echt een heel keurige koopkracht.'

Donderdag kwamen de bewindslieden voor het laatst speciaal bijeen voor kort overleg over de begroting van 2017. Vrijdag bij de ministerraad worden de laatste zaken hierover afgewikkeld. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zitten daar 'geen moeilijke punten' meer tussen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet ook weten dat het begrotingsoverleg 'vrijwel voltooid' is.

Koopkracht van werkenden stijgt

Volgens ramingen van het CPB stijgt de koopkracht van werkenden volgend jaar naar verwachting met 1,1 procent, maar uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden zouden er waarschijnlijk op achteruitgaan met 0,7 procent. Het kabinet liet twee weken geleden weten hier iets aan te willen doen.

Effecten individu kunnen verschillen

Door de bank genomen gaan de verschillende inkomensgroepen er volgend jaar 1 procent op vooruit. Maar het is niet mogelijk te beloven dat niemand er op achteruitgaat. Er wordt gekeken naar groepen, maar de effecten voor individuele mensen kunnen verschillen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant