toggle menu

Koopwoningen nog nooit zo duur

Koopwoningen nog nooit zo duur

De huizenprijzen blijven in rap tempo oplopen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn koopwoningen nu al een paar maanden duurder dan ooit. In juli moest gemiddeld 9 procent meer worden neergeteld voor een huis dan in dezelfde maand vorig jaar.

De prijsstijging in juli was daarmee zelfs iets groter dan in de voorgaande maanden. De gemiddelde verkoopprijs van een huis bedroeg bijna 291.000 euro. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen al met ruim 30 procent opgelopen. In mei dit jaar doorbraken de prijzen voor het eerst het vroegere recordniveau van augustus 2008.

Er worden de laatste tijd wel minder huizen verkocht. Cijfers van het Kadaster wijzen uit dat er in juli 19.580 woningen van eigenaar verwisselden. In de eerste zeven maanden van 2018 zijn 124.615 woningen verkocht. Dat is ruim 7 procent minder dan in dezelfde periode van 2017.

Aanhoudende problemen op woningmarkt

Bouwers en projectontwikkelaars waarschuwen voor de aanhoudende problemen op de Nederlandse woningmarkt. Volgens brancheorganisatie NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers zorgt een nijpend tekort aan bouwlocaties en het gebrek aan personeel op de bouwplaats dat de beoogde bouwproductie van 75.000 huur- en koopwoningen per jaar voorlopig niet wordt gehaald.

Vanwege het niet halen van de in de Nationale Woonagenda afgesproken aantallen blijft de druk op de woningmarkt onverminderd groot. De NVB stelt dat, mochten de problemen niet worden opgelost, het voor starters binnen nu en twee jaar onmogelijk wordt om nog een woning in de Randstad te bemachtigen.

Met name rondom de grote steden is sprake van woningschaarste, ook door een gebrek aan nieuwbouwlocaties en de stroperigheid van besluitvorming.De kans voor starters op de woningmarkt wordt nog eens verkleind doordat particuliere beleggers en speculanten de nog betaalbare woningen wegkapen, aldus de NVB.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant