toggle menu

Kort geding tegen Universiteit van Amsterdam voor anti-spieksoftware

Kort geding tegen Universiteit van Amsterdam voor anti-spieksoftware

De studentenraad van de Universiteit van Amsterdam (UvA) spant een kort geding aan tegen het bestuur. De reden hiervoor is het gebruik van het surveillanceprogramma Proctorio tijdens online-tentamens. Dit meldt AT5 op basis van berichtgeving door het universiteitsblad Folia.

De UvA gebruikt het programma Proctorio om fraude te voorkomen. Het programma analyseert de beelden en stuurt verdachte opnames naar de examencommissie, die moet beoordelen of er is gesjoemeld.

De software 'surveilleert' tijdens tentamens via een webcam en microfoon op het moment dat de student vanuit huis online een tentamen maakt. Zo signaleert het programma bijvoorbeeld rondslingerende boeken, mensen in de kamer en alle toetsen die worden ingedrukt. 

Geen mogelijkheid om te weigeren

De studentenraad wil dat studenten de mogelijkheid krijgen om gebruik van het programma te weigeren. De UvA zegt op haar beurt een 'gerechtvaardigd belang' te hebben om de software te gebruiken. Zonder het programma zouden studenten bijvoorbeeld studievertraging kunnen oplopen.

Het kort geding dient donderdag 4 juni in Amsterdam.

Lees: Spieksoftware voor online-tentamens, is dat geen privacyschending?

Bron: ANP Mediawatch / AT5

Ook interessant