toggle menu

Kortingen op pensioenen volgend jaar 'realistisch'

Kortingen op pensioenen volgend jaar 'realistisch'

De kans dat pensioenfondsen volgend jaar zullen moeten korten is met de huidige regels realistisch. Dat stelt onderzoeksbureau Aon bij de publicatie van zijn zogeheten Pensioenthermometer. De zaak komt anders te liggen als 'er opnieuw wordt gezwicht voor de druk van de vakbonden, ouderen en andere partijen'.

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen liep vorig jaar terug van 104 procent naar 103 procent. De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde in de periode van 108 procent naar 103 procent.

Terugkijken Radar: Minder pensioen door negatieve spaarrente?

Orde op zaken

De maand augustus vorig jaar was qua rente het dieptepunt. De dekkingsgraden van pensioenfondsen kregen toen flinke klappen. Sindsdien krabbelden de rentes wel iets op, maar onvoldoende om te compenseren.

Door maatregelen van minister Wouter Koolmees krijgen pensioenfondsen langer de tijd om orde op zaken te stellen. Ze hoeven dit jaar niet te korten zolang de dekkingsgraad minimaal 90 procent is. Diverse fondsen sloten het jaar evenwel af met een dekkingstekort, aldus Aon. Vooral een aantal grotere fondsen heeft een dekkingsgraad die nog onder de 100 procent ligt.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant