toggle menu

'Kosten bouwvergunning verschillen te veel per gemeente'

'Kosten bouwvergunning verschillen te veel per gemeente'

De vergunningskosten om te mogen bouwen of verbouwen lopen per gemeente enorm uiteen. In een tiental gemeenten zijn deze leges zelfs twee tot 2,5 keer duurder dan het landelijk gemiddelde. Zo is te lezen in De Telegraaf. 'Niet acceptabel en niet uit te leggen aan de burger', zegt Vereniging Eigen Huis (VEH), dat eist dat Den Haag ingrijpt.

De verschillen tussen de kosten van bouwleges zijn niet alleen landelijk groot, ook tussen buurtgemeentes lopen ze regelmatig flink uiteen. Bijvoorbeeld die tussen Voorschoten en Den Haag, zo blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis. Wie in Voorschoten wil bouwen, is voor een vergunning maar liefst 10.000 euro duurder uit dan even verderop in Den Haag.

'Jojobeleid' 

Volgens Vereniging Eigen Huis is er sprake van een jojobeleid: 'De bedragen die burgers voor een bouwvergunning betalen schieten als een jojo alle kanten uit. In sommige gemeenten leidt dat tot extreme prijsschommelingen. Omdat iedere gemeente de kosten van vergunningverlening op eigen wijze berekent is het onmogelijk om na te gaan of de bedragen in redelijke verhouding staan tot de verrichte werkzaamheden', stelt de VEH in een persbericht.  

Voor Vereniging Eigen Huis is de grens bereikt. 'Er moet ingegrepen worden door de minister', eist André de la Porte van VEH. Ook de PvdA wil dat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) met gemeenten om tafel gaat.

Wat kost een bouwvergunning in jouw gemeente? 

De VEH heeft een tool gemaakt waarmee je kan zien hoeveel je in elke gemeente betaalt voor een bouwvergunning.       De tool vind je hier

Bron: ANP Mediawatch / De Telegraaf / Vereniging Eigen Huis

Ook interessant