toggle menu

Kosten dagje uit in Nederland fiks gestegen

Kosten dagje uit in Nederland fiks gestegen

Terwijl het algemene prijspeil met ruim 11 procent omhoog ging, werden kaartjes voor bioscopen, theaters en festivals tussen juli 2009 en juli 2014 25 procent duurder.

Een avondje uit naar de bioscoop of het theater is de afgelopen 5 jaar flink duurder geworden. Ook voor een bezoek aan de dierentuin of een attractiepark moet dieper in de buidel worden getast, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een van de redenen is volgens het CBS de verhoging, halverwege 2011, van de btw op podiumkunsten van 6 naar 19 procent. Die verhoging werd een jaar later weer teruggedraaid, maar de prijzen daalden vanwege de bezuinigingen echter niet terug tot het niveau van vóór de btw-verhoging.

De toegangsprijzen van attractieparken, dierentuinen en musea stegen de afgelopen 5 jaar gemiddeld 19 procent, bijna twee keer zo veel als de inflatie in diezelfde periode. De entreeprijzen stegen onder meer doordat exploitanten een deel van hun investeringen in uitbreiding en modernisering erin verwerkten.

Duurder uit met reis per auto

Ook de reis naar de attractie toe is duurder geworden. In 5 jaar steeg de prijs van het openbaar vervoer en de taxi met gemiddeld 17 procent. Wie met de eigen auto ging was nog duurder uit, omdat benzine, mede door belastingverhoging, in diezelfde periode 27 procent duurder werd. Voor parkeren moest gemiddeld 20 procent meer betaald worden.

Update 8 augustus, 10.03 uur: buiten de deur eten ook duurder

Buiten de deur eten in een fastfoodrestaurant of iets halen bij een afhaalservice werd de afgelopen 5 jaar ook duurder, maar de prijsstijging met 12 procent ging vrijwel gelijk op met de inflatie. De prijsstijging in restaurants pakte met 9 procent zelfs iets lager uit dan de inflatie.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant