toggle menu

KPMG: aandacht voor cyberrisico’s bij bedrijven lijkt wat te verslappen

KPMG: aandacht voor cyberrisico’s bij bedrijven lijkt wat te verslappen

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven scoren relatief goed als het gaat om omgaan met cybercriminaliteit, maar er is ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van accountantskantoor KPMG.

Bij het onderzoek zijn  wereldwijd zo'n achthonderd beursfondsen onder de loep genomen. In Nederland wordt cyberveiligheid bij vier keer zoveel bedrijven in de bestuurskamer besproken als gemiddeld in de wereld. 'Toch lijkt de aandacht wat te verslappen', constateert Ben Krutzen, partner bij KPMG. 'Nog altijd geeft één op de tien bedrijven geen inzicht in de risico's', weet hij ook.

'Digitale veiligheid verantwoordelijkheid van IT-afdeling'

Bestuurders van beursgenoteerde bedrijven zien digitale veiligheid daarbij nog veelal als een verantwoordelijkheid van de IT-afdeling en zijn volgens KPMG in het algemeen niet in staat om de juiste kritische vragen te stellen.

Verder wordt in jaarverslagen vaak veel aandacht besteed aan de wijze waarop ondernemingen werken aan preventieve maatregelen, zoals het vergroten van het bewustzijn voor bepaalde risico's. 'Dat staat in schril contrast met de bewegingen in de markt. Daar zien we dat detectieve maatregelen de boventoon voeren', aldus Krutzen.

Bron: ANP

Ook interessant