Kringlooplandbouw: meer betalen voor duurzamer voedsel

Kringlooplandbouw: meer betalen voor duurzamer voedsel

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, vindt dat de landbouw op de schop moet. Ze vindt dat eten te goedkoop is en het milieu te zwaar wordt belast. Ondertussen verspillen we eten en verdienen boeren te weinig. Daarom presenteert Schouten vandaag een plan om de 'kringlooplandbouw' te stimuleren.

Schouten vertelt in het Algemeen Dagblad dat ze wil dat voedsel wordt geproduceerd met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. De nadelen voor de natuur, het milieu en klimaat moeten daardoor verminderen. Dat betekent voor consumenten waarschijnlijk dat ze meer moeten gaan betalen voor duurzaam geproduceerde producten.

Volgens Schouten is ons voedsel door de jaren heen veel goedkoper geworden: 'In de jaren zeventig waren wij ongeveer twintig procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu tien tot twaalf procent', aldus de minister. De prijzen voor voeding zijn het afgelopen jaar wel met 3,8 procent gestegen.

Afspraken met supermarkten

Boeren zouden nu vooral de rekening betalen van het goedkope eten. Het milieu is er ook de dupe van. Omdat eten zo goedkoop is, verspillen consumenten waarschijnlijk ook meer. Schouten kan niet uitsluiten dat consumenten meer zullen gaan betalen door dit plan. Ze voegt eraan toe dat uiteindelijk iedereen van het plan zal profiteren.

De minister wil ook afspraken maken met supermarkten over eerlijke prijzen voor boeren en tuinders. De boeren dragen nu te veel risico.

Goedkoop varkensvlees

Radar besteedde eerder aandacht aan goedkoop varkensvlees. Kunnen boeren voor hele lage bedragen nog wel efficiënt produceren en wat betekent dat voor het dierenwelzijn?

Radar Gemist: Varkensvlees te goedkoop?

Bron: Algemeen Dagblad

Ook interessant