toggle menu

Kun je nog naar de kapper of tandarts?

Kun je nog naar de kapper of tandarts?

Sinds donderdag gelden er allemaal maatregelen om verdere verspreiding van het COVID-19-virus te voorkomen. Deze coronamaatregelen hebben grote invloed op het dagelijks leven.  En dit stelt de consument tot veelal lastige keuzes. Kun je bijvoorbeeld nog naar de kapper of tandarts?

In de strijd tegen de uitbraak heeft het kabinet maatregelen genomen. Een van deze algemene maatregelen betreft; iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren (dit geldt bijvoorbeeld ook bij het boodschappen doen). Het is dus belangrijk om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en daarmee de verspreiding van het virus af te remmen. Voor een bezoek aan de kapper of de tandarts geldt dan ook in zijn algemeenheid; bij klachten blijf thuis. En daarnaast is lichamelijk contact niet te vermijden bij de kapper of tandarts. De meest recente informatie over het coronavirus staat ook op de site van het RIVM

Naar de kapper

De brancheorganisatie voor kappers ANKO heeft de aangesloten kapsalons opgeroepen om vanaf dinsdag tot en met 6 april dicht te blijven vanwege het coronavirus. Een woordvoerster van ANKO zegt dat er veel begrip is voor de oproep, maar dat ondernemers zich ook zorgen maken over de financiële gevolgen van het tijdelijk sluiten van hun zaak.

Veilige afstand bepaald op anderhalve meter

In een reactie laat het CNV weten dat het zich ook schaart achter de oproep de salons te sluiten. 'De grens van veilige afstand tussen mensen is door het RIVM en andere deskundigen bepaald op anderhalve meter. Iedereen weet dat knippen, wassen, kleuren en al die andere zaken niet op die afstand kunnen worden gedaan. Kappersarmen zijn niet zo lang', stelt CNV-bestuurder Willem Kruithof.

'Alleen nog spoedbehandelingen bij de tandarts'

Tandartsen moeten vanaf maandag tot in elk geval 6 april alleen nog maar spoedbehandelingen uitvoeren en geen reguliere zorg verlenen. Dat is het advies van de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT aan hun leden.

Sociale contacten zoveel mogelijk beperken

Volgens de koepels is het wegens het rondwarende coronavirus van groot belang om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken om de verspreiding van het virus af te remmen. Mondzorgverleners zoals tandartsen en mondhygiënisten zitten heel erg op de mond van de patiënt. De koepels adviseren daarom om de adviezen van de overheid op te volgen, 'waaronder het bewaren van een afstand van minimaal 1,5 meter'.

Ook interessant