toggle menu

Kunstmatige inseminatie ook in de toekomst vergoed

Kunstmatige inseminatie ook in de toekomst vergoed

Kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen wordt ook in de toekomst vergoed. Dat heeft het kabinet besloten. Ingewijden bevestigen een bericht in De Telegraaf hierover.

Eerder dit jaar liet minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten dat de behandeling voor deze groepen niet meer onder de basisverzekering zou vallen. Er was geen sprake van medische noodzaak.

Petitie meer dan 90.000 keer ondertekend

Dat besluit leidde tot weerstand bij onder meer regeringspartij D66 en de PvdA. Een petitie tegen het voornemen werd meer dan 90.000 keer ondertekend. Belangenorganisatie COC Nederland sprak van indirecte discriminatie.

Bruins besloot daarop alsnog de behandeling voor de rest van het jaar voor lesbische of alleenstaande vrouwen te vergoeden. En hij beloofde op zoek te gaan naar een definitieve oplossing.

Om de behandeling te blijven vergoeden wordt in eerste instantie 1 miljoen euro uitgetrokken. Dat loopt op naar 5 miljoen euro structureel.

'Geweldig resultaat'

'Een geweldig resultaat', zeggen het COC, belangenclub Meer dan Gewenst en gynaecologenvereniging NVOG. 'Na maanden van onzekerheid lijkt er nu dan toch een definitieve oplossing in zicht. Dat is voor een groot deel te danken aan bijna 100.000 mensen die de petitie tekenden.'

Bron: ANP

Ook interessant