toggle menu

Kwakzalverprijs naar directeur Consumentenbond

Kwakzalverprijs  naar directeur Consumentenbond

Directeur van de Consumentenbond Bart Combée is de meester Kackadoris prijs 2015 toegekend. De prijs is een initiatief van Vereniging tegen de Kwakzalverij en wordt elk jaar gegeven aan een persoon of instelling die het meeste heeft bijgedragen 'aan het aanjagen' van de kwakzalverij.

Volgens de vereniging is Combée er verantwoordelijk voor dat zijn leden verkeerd worden voorgelicht over homeopathische middeltjes. In 2012 vaardigde de minister van Gezondheid een verbod uit voor het melden van gezondheidsclaims bij middelen waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen kan worden.

Verbod

Voor de producenten van homeopathische middelen was het verbod een probleem, aldus de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Combée wendde zich vorig jaar tot de minister om het verbod ongedaan te maken. En daarmee ging hij in de fout, vindt de vereniging.

Onderzoek in winkels

Volgens de Consumentenbond is het verzoek gedaan na onderzoek in winkels, waarover in de Gezondgids van augustus 2014 is gepubliceerd. Winkelpersoneel kon vaak niet vertellen waar een homeopathisch middel voor bedoeld is, en het stond dus niet meer op de verpakking.

Als producten verkrijgbaar zijn, dan vragen consumenten ook waarvoor zij bedoeld zijn. Het ligt volgens de Consumentenbond voor de hand dat de fabrikant mag aangeven waar het middel voor bedoeld is - mét de toevoeging dat er voor de werking geen wetenschappelijk bewijs is.

Bron: ANP

Ook interessant