'Kwaliteit van onderwijs steeds verder achteruit door coronacrisis'

'Kwaliteit van onderwijs steeds verder achteruit door coronacrisis'

De kwaliteit van het onderwijs op het middelbaar beroeps onderwijs (mbo) heeft flink te lijden onder de coronacrisis. 'We zakken door het ijs', zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad in Trouw.

Niet alleen hogescholen en universiteiten moeten zich houden aan de strenge coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden, ook de mbo-scholen zijn dat verplicht. Maar bij zogenoemde praktijkvakken, zoals koken, groen- en dierverzorging of techniek, is dat vaak moeilijk. 'Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs. Daarom is het zo wrang dat we 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven', aldus Tekin.

Tekort aan stageplekken door de coronacrisis

Een ander probleem is het tekort aan stageplekken door de coronacrisis, zegt hij in de krant. Op dit moment zijn er 20.500 plaatsen te weinig, heeft de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven uitgezocht. 'Het mbo heeft eigenlijk een soort huwelijk met het bedrijfsleven. We kunnen niet zonder elkaar.'

Online onderwijs is volgens de voorzitter eigenlijk helemaal niet geschikt voor praktische opleidingen.

Ook basisscholen lijden onder de coronacrisis

Ook voor de basisscholen wordt het steeds lastiger om hun lessen op orde te houden. Dat is de conclusie van een peiling van het NOS Jeugdjournaal waarop ruim vijfhonderd basisscholen reageerden.

'We hebben elke week wel drie of vier leraren die uitvallen. Daardoor ben ik bijna alleen nog maar aan het regelen en bellen om vervanging te vinden', zegt Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde in Zaandam. Het is iets dat directeur Maaike Kerssens van De Watermolen in Koog aan de Zaan herkent: 'Elke keer als mijn telefoon gaat en een collega belt, schrik ik en ben ik bang dat er weer één uitvalt.'

Van de scholen die reageerden, geeft bijna 80 procent aan dat er geen of niet altijd vervanging is als er leraren uitvallen door klachten of een besmetting. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.

Weinig hoop dat het snel beter zal gaan

Er is volgens de peiling onder de basisscholen weinig hoop dat het snel beter zal gaan. Meer dan vierhonderd scholen geven aan na de herfstvakantie meer problemen te verwachten door uitval, helemaal nu het verkoudheidsseizoen is aangebroken. Ze verwachten dat er meer leraren besmet zullen raken en er vaker klassen naar huis gestuurd moeten worden. Ook geeft een deel aan bang te zijn voor burn-outklachten bij collega's, nu de werkdruk stijgt door het vele opvangen van andere klassen. Maar ook de zorgen over leerachterstanden zijn groot.

Sneltesten voor leraren zouden erg helpen, zeggen bijna alle ondervraagde basisscholen. Een scholensluiting, daar zijn maar weinig scholen voorstander van.

Ook de kinderopvang heeft last van oplopende personeelstekort

Ook de kinderopvang heeft last van oplopend personeelstekort door de coronaepidemie, laat een woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang weten. 'We hebben momenteel ongeveer 10 procent ziekteverzuim. Dat betekent dat locaties alleen met veel kunst- en vliegwerk open kunnen blijven.' Als basisscholen kinderen naar huis sturen, neemt de druk op de kinderopvang verder toe. 'Ook wij moeten dan soms groepen sluiten, omdat we niet meer aan regels over bijvoorbeeld groepsgrootte kunnen voldoen.'

Medewerkers in de kinderopvang krijgen geen voorrang in teststraten. Daarom hebben de brancheorganisatie en grotere kinderopvangorganisaties afgelopen tijd zelf commerciële sneltests ingekocht. 'Dat de testcapaciteit weer beter op orde is, scheelt enorm voor ons,' aldus de woordvoerder. De branche is volgens hem in 'goed overleg' met het basisonderwijs. 'We willen in principe zolang mogelijk openblijven voor de reguliere opvang.'

Bron: ANP

Ook interessant