Kweekviskennis consument nog beperkt

Kweekviskennis consument nog beperkt

Een op de drie Nederlandse viskopers is bekend met het drie jaar geleden gelanceerde internationale ASC-keurmerk, maar niet in alle gevallen weten ze dat dit keurmerk specifiek voor verantwoord gekweekte vis is.

Dat zegt Aquaculture Stewardship Council (ASC), de organisatie achter het keurmerk die in 2010 werd opgericht door het Wereld Natuur Fonds en Initiatief Duurzame Handel.

Grootste aanbod

Wereldwijd heeft Nederland het grootste aanbod van ASC-gecertificeerde visproducten, variërend van pangasius, tilapia tot zalm, forel en garnalen. In totaal zijn het er inmiddels 425, afkomstig uit landen als Vietnam, China, Indonesië, Ecuador en Noorwegen.

Verantwoord gekweekt

Uit het consumentenonderzoek dat ASC in ons land liet doen, blijkt dat meer dan twee derde (69 procent) van de viskopers het belangrijk vindt dat supermarkten verantwoord gekweekte vis verkopen. Maar ook hier is sprake van een kennislacune, want een vergelijkbaar percentage (70 procent) is zich er niet bewust van dat de helft van het visaanbod in de supermarkten kweekvis is.

En slechts 19 procent zegt te weten of het gekochte product kweek- of wild gevangen vis is. Van de consumenten die weten dat ze kweekvis kopen, geeft 43 procent de voorkeur aan een product met een ASC-keurmerk.

Voorwaarden

Kwekerijen die hun producten met het keurmerk op de markt willen brengen, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen zoals geen onnodig gebruik van antibiotica en chemicaliën en verantwoorde milieu- en arbeidsomstandigheden.

Bron: ANP

Ook interessant