toggle menu

'Laad je telefoon niet op als je slaapt'

'Laad je telefoon niet op als je slaapt'

'Laad alleen apparatuur op als je wakker bent én thuis bent', waarschuwt de Brandweer Nederland. De organisatie komt met het advies naar aanleiding van een brand in het Belgische Halle. De powerbank van een vijftienjarige jongen ontplofte 's nachts, waardoor zijn bed vlam vatte.

Met de jongen liep het gelukkig goed af, hij werd net op tijd wakker zodat hij met zijn ouders het vuur kon doven. Volgens een Belgische brandweerofficier is 'een ramp vermeden'.

Do's en dont's?

De Belgische brandwondenorganisatie ziet vaker van dit soort incidenten en adviseert dan ook: trek 's nachts alle stekkers eruit! En de Brandweer Nederland stelt tegenover Editie NL: 'de hele nacht apparaten laten opladen is vragen om problemen'.

Hoe verleidelijk ook: je smartphone, hoverboard of powerbank opladen terwijl je ligt te slapen: het is dus geen goed idee, zegt Brandweer Nederland. 'Bij elektrische apparaten kan altijd iets misgaan. Bij accu's is er een groter risico'. Nog een advies van de brandweer: 'zorg dat je een rookmelder hebt'.

Kijk uit met namaakartikelen!

Erik Pels van Pels Brandpreventie heeft ook een goede raad: koop altijd de originele spullen en kies niet voor nepmerken! Een spanningsregelaar kan bijvoorbeeld niet goed werken, waardoor er hitte en ontploffingsgevaar ontstaat. Ook je telefoon kan oververhit raken.'

Campagne gestart

Oscare, een Belgische brandwondenorganisatie, is een campagne gestart om mensen te waarschuwen voor de brandrisico’s van smartphones.

Bron: Bright

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant