toggle menu

Laatste loden waterleidingen binnenkort vervangen

Laatste loden waterleidingen binnenkort vervangen

De tien Nederlandse waterbedrijven gaan het hele drinkwaternet controleren om de laatste eindjes loden waterleidingen te vervangen. Dat bevestigt de Vereniging van Waterbedrijven (Vewin) na een bericht hierover van de NOS.

Het gaat naar schatting om zo'n 1500 aansluitingen die 25 jaar geleden niet zijn vervangen tijdens een grote sanering van het hele drinkwaternet. Bij een aantal adressen zijn toen de stukjes leiding van de straat naar de watermeter in een pand niet vervangen. Dit omdat het lastig was om bijvoorbeeld onder een stoep te graven of omdat de eigenaar van het pand geen toestemming gaf, aldus een woordvoerster.

Adressen bekend

Deze adressen zijn volgens haar bekend en de eigenaren van deze panden zullen worden aangeschreven. De waterleidingbedrijven zijn verantwoordelijk voor de leiding tot de watermeter. Daarna is de eigenaar verantwoordelijk.

Gezondheidsrisico's

Utrecht en Rotterdam stelden onlangs al een onderzoek in naar de aanwezigheid van loden waterleidingen in schoolgebouwen en kinderdagverblijven. Amsterdam meldde in november vorig jaar al dat het loden leidingen in gemeentepanden gaat vervangen. Het metaal kan een gezondheidsrisico vormen voor baby's en jonge kinderen.

Verslag Radar

Radar deed eerder verslag over loden waterleidingen in Amsterdam Noord:

Lood in drinkwater, dan maar tappen bij de waterpomp

Bron: ANP

Ook interessant