Lachgas minder onschuldig dan gedacht: kans op verlamming

Lachgas minder onschuldig dan gedacht: kans op verlamming

Lachgas heeft een onschuldige reputatie als partydrug. Er is weinig bekend over de risico's voor gebruikers. Maar extreem gebruik kan ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, zo waarschuwt revalidatie-arts Christof Smit zaterdag bij actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

'We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie, hebben van lachgas. Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd', aldus Smit. De arts behandelde drie jonge mannen in revalidatiecentrum Reade, in Amsterdam. De drie zeiden dat ze heel veel lachgas hadden gebruikt. Als gevolg van hun gebruik ontstond een tekort aan vitamine B12 en kregen ze verlammingsverschijnselen. Hun ruggenmerg bleek aangetast.

Eerder al waarschuwde het Trimbos Instituut al dat veelvuldig gebruik kan leiden tot pijnscheuten, bloedarmoede, geheugenverlies en zuurstoftekort. Het kabinet pleitte eind vorig jaar voor een verbod op de verkoop van lachgas aan minderjarigen. Een verbod is echter lastig in te stellen, omdat het geen geneesmiddel of drug is.

Bron: ANP MediaWatch / Nieuwsuur

Ook interessant