toggle menu

Lage olieprijs nauwelijks zichtbaar aan pomp

Lage olieprijs nauwelijks zichtbaar aan pomp

De lage olieprijs vertaalt zich niet in een lagere benzineprijs, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag.

Een vat ruwe olie was in juli bijna de helft goedkoper dan in juli vorig jaar, maar benzine was de afgelopen maand maar 5,1 procent goedkoper dan een jaar geleden. Dat komt vooral doordat er een vast bedrag aan accijns in de prijs zit begrepen en door de zwakke euro.

Voorraadheffing

Een liter Euro95 benzine kostte in juli gemiddeld 1,66 euro. Daarvan was 77 cent accijns en een zogenoemde voorraadheffing. De btw bedroeg 29 cent, aldus het CBS. In de 'kale' benzine prijs van 60 cent per liter zitten behalve de kosten voor de ruwe olie ook productiekosten, distributiekosten en marges van marktpartijen.

Zwakke euro

Het effect van de zwakke euro zit hem in het feit dat benzine ingekocht wordt in Amerikaanse dollar. Omdat de euro minder waard is geworden ten opzichte van de dollar, moet de consument aan de pomp een hoger bedrag neer tellen.

Onbemande pomp goedkoopst

De cijfers van het statistiekbureau zijn gemiddelden. Maar benzine is niet overal even duur, blijkt uit de gegevens. Bij onbemande pompen waren automobilisten vorige maand gemiddeld 11 cent per liter goedkoper uit dan bij een bemand tankstation aan de snelweg. Voor een tankbeurt van 40 liter is dat dus al gauw 4,40 euro minder dan aan de snelweg. Bij een lokale bemande pomp was de prijs gemiddeld 7 cent per liter lager dan aan de snelweg.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant