Lage waterdruk en bruin water uit de kraan?

Lage waterdruk en bruin water uit de kraan?

Door de hitte wordt er veel water verbruikt in Nederland. Dat kan leiden tot een lagere druk en bruin water, zegt onder meer waterbedrijf Vitens. Waar kun je op letten?

Vitens verzorgt het water in Utrecht, Overijssel, Friesland, Flevoland en Gelderland. Volgens een woordvoerder van het bedrijf kan het zijn dat de waterdruk lager wordt, waardoor mogelijk roestdeeltjes vrijkomen en het water bruin kleurt. De kans hierop is volgens de woordvoerder overigens niet zo groot.

Bruin water

Mocht er bij jou thuis toch bruin water uit de kraan komen, dan kun je het volgens Vitens gewoon drinken, 'het is alleen niet zo lekker'. En: 'Baby's en ouderen kunnen het bruine water uit voorzorg beter vermijden', aldus het waterbedrijf.

Je doet er verstandig aan de kranen even dicht te houden. 'Draai na een paar uur de kraan open die het dichtst bij de watermeter in de buurt zit. Meestal is dit de kraan in de keuken of op het toilet. Op die manier laat je schoon water je woning binnen komen', aldus Vitens.

Wasje draaien?

Bij bruin water kun je wasjes draaien, maar misschien is het verstandig om je witte was even uit te stellen. Heb je toch een wasje gedaan en zitten er vlekken in je kleding? Dan adviseert Vitens om nogmaals te wassen met een beetje biotex. Houd je was tussen de twee beurten in goed nat, anders krijg je de vlekken er niet meer uit!

Nog een advies voor de komende zomerse dagen: spreid je waterverbruik en wees wat zuiniger! Douche korter, zet alleen de (af-)wasmachine aan als-ie vol staat. En gebruik liever niet veel water in de piekuren: tussen 7.00 - 9.00 uur en 18.00 en 22.00 uur.

Bron: Vitens / De Telegraaf

Ook interessant