toggle menu

'Landbouwgif glyfosaat in ijs van Ben & Jerry's'

'Landbouwgif glyfosaat in ijs van Ben & Jerry's'

In verschillende ijsjes van Ben & Jerry's zijn sporen van het landbouwgif glyfosaat aangetroffen, blijkt uit Europees en Amerikaans onderzoek. Volgens Unilever, eigenaar van de Amerikaanse ijsjesmaker, zijn de hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel echter zo laag dat de ijsjes veilig gegeten kunnen worden.

Unilever stelt dat glyfosaat overal in zit: 'van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater.' Het voedingsmiddelenconcern zegt uiterlijk in 2020 geen gebruik meer te zullen maken van gewassen zoals tarwe en haver die besproeid zijn met glyfosaat. De gewassen worden ermee besproeid om het droogproces te versnellen voordat ze geoogst worden. 'Dit is de meest voorkomende en waarschijnlijke manier dat glyfosaat in ons voedsel terechtkomt', aldus Unilever.

Leverziekten en tumoren

Het onderzoek van wetenschapper John Fagan en zijn collega Gilles-Eric Séralini spreekt de reactie van Unilever tegen. Geteste ratten kregen na toediening van glysofaat leverziekten en later tumoren.

Landbouwgif Roundup

Séralini maakt zich ook zorgen over het landbouwgif Roundup van Monsanto, waarvan hij vrij zeker is dat dat ook in de ijsjes zit. Stoffen die in dit gif zitten, zoals petroleumresiduen en sporen van arsenicum, zijn mogelijk schadelijker dan glyfosaat.

Roundup is een gif dat vaak gebruikt wordt in de landbouw. Het wordt makkelijk verspreid als gewassen besproeid worden met water dat deze stof bevat.

'Al drie jaar in gesprek'

Catherine Paul van de Amerikaanse consumentenorganisatie noemt dat de organisatie al drie jaar in gesprek is met de ijsfabrikant. 'Consumenten hebben het recht om te weten wat er in hun ijsjes zit en dat ze gezien de niveaus reden hebben tot zorg.'

Bron: ANP / AD

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant