Landelijke staking streekvervoer voor onbepaalde tijd

Landelijke staking streekvervoer voor onbepaalde tijd

Werknemers in het streekvervoer leggen maandag in het hele land het werk neer. De buschauffeurs en het regionaal treinpersoneel beginnen een staking voor onbepaalde tijd, kondigt vakbond FNV aan. CNV Vakmensen rept van 'een (vooralsnog) driedaagse staking'. Reden is een al langer lopend conflict met de werkgevers in het streekvervoer over werkdruk en lonen.

Volgens FNV is de verharding van de acties het gevolg van 'onwil' bij de werkgevers. Cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. Nog maar enkele dagen geleden werden twee bemiddelaars aangesteld om een uitweg uit de impasse te vinden. 'Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon', aldus FNV.

Eerdere stakingen

Werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking, daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm.

Loonsverhoging, lagere werkdruk en plaspauzes

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar daarmee was de angel nog niet uit het conflict.

De werkgevers zijn verrast over de aankondiging van de staking. 'Er zijn bemiddelaars aan het werk. We zijn oprecht verrast en beraden ons op vervolgstappen', aldus een woordvoerster.

Update 14:00 uur: 'Veel reizigers gedupeerd'

Reizigersvereniging Rover en de ouderbond ANBO vrezen dat buitengewoon veel reizigers zullen worden gedupeerd door de stakingen. Rover heeft wel begrip voor het doel, maar vindt deze stakingen voor onbepaalde tijd buiten alle proporties. De organisatie vindt dat de onlangs aangestelde bemiddelaars wel een kans moeten krijgen om te zoeken naar een oplossing van het cao-conflict over werkdruk en lonen.

Ouderenbond ANBO is bang dat de stakingen met name de reizigers treffen die van het streekvervoer afhankelijk zijn, zoals ouderen, studenten, scholieren en chronisch zieken. De ouderenbond wil ook goede arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs, maar zegt graag mee te willen denken over ludieke acties die 'zowel de werkenden als de niet-werkenden niet in de weg zitten'.

Bron: ANP

Ook interessant