Langdurig zieken kunnen door coronacrisis niet re-intergreren op de werkvloer

Langdurig zieken kunnen door coronacrisis niet re-intergreren op de werkvloer

Duizenden langdurig zieke werknemers dreigen in de knel te komen door de coronacrisis. Volgens vakbond CNV kunnen veel zieke werknemers momenteel niet re-integreren in het werkproces omdat bedrijven gesloten zijn. De bond wil daarom dat het kabinet de loondoorbetalingsperiode verlengt voor zolang de coronacrisis duurt.

CNV merkt uit een eigen inventarisatie dat er veel medische behandeltrajecten worden uitgesteld door de viruspandemie. Ook komt het voor dat er geen capaciteit is op de werkvloer om mensen te begeleiden bij hun re-integratie.

'Dertig procent minder inkomen'

'Momenteel bellen langdurig zieke leden ons plat met dit soort klachten', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. 'Buiten hun schuld om vertraagt hun re-integratie waardoor ze straks financieel in de knel komen. Als ze niet binnen twee jaar re-integreren, verliezen ze in veel gevallen hun baan en krijgen ze tot wel dertig procent minder inkomen.'

Dekking uit noodfonds

De vakbond vindt dat er een oplossing moet komen. De kosten zouden gedekt moeten worden uit het noodfonds van minister Wopke Hoekstra van Financiën. 'Het gaat om een relatief kleine groep, met echter grote problemen. Dit is een te overzien bedrag. De overheid komt werkgevers ruimschoots tegemoet, wij vragen hen om ook werknemers in deze precaire situatie te ondersteunen', aldus Fortuin.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant