Lange antibioticakuur helpt niet bij lyme

Lange antibioticakuur helpt niet bij lyme

Mensen die de ziekte van Lyme onder de leden hebben of hebben gehad en kampen met chronische klachten, zijn niet gebaat bij een extra lange behandeling met antibiotica.

Chronische klachten

Het gaat hierbij om chronische klachten als pijn, vermoeidheid en aandoeningen van het zenuwstelsel, blijkt volgens de NOS uit de eerste resultaten van een studie van het Radboudumc en de Maartenskliniek in Nijmegen. De resultaten werden maandag gepresenteerd in Kopenhagen op een Europees congres van microbiologen en infectiologen.

Geen verschil

Voor het onderzoek werden 280 volwassen patiënten verdeeld over drie groepen. Allemaal kregen ze de standaardbehandeling van twee weken antibiotica per infuus. Een groep kreeg de volgende twaalf weken een tweede antibioticum, een andere groep kreeg een combinatie van twee antibiotica en een controlegroep kreeg een placebo. Tussen de drie groepen bleek vervolgens geen enkel verschil te zijn.

Opsporen lyme

In 2010 besteedde Radar aandacht aan de testen om lyme op te sporen. Deze testen zijn niet geheel betrouwbaar. Er zijn ongeveer twintig verschillende commerciële test-kits beschikbaar. Er worden geen eisen gesteld aan deze onderzoeken. Dit houdt in dat de fabrikanten hun eigen testen kunnen maken en ontwikkelen. Als gevolg dat een patiënt in Groningen en andere uitslag kan hebben als in Amsterdam.

ANP MediaWatch / NOS

Ook interessant