'Laserbehandeling is medische ingreep'

'Laserbehandeling is medische ingreep'

Laserbehandelingen voor het verwijderen van bijvoorbeeld littekens en tatoeages moeten 'voorbehouden handelingen' worden, adviseert het RIVM aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Dat meldt de NOS.

Het zijn dan medische ingrepen die niet meer door schoonheidsspecialisten mogen worden uitgevoerd, maar alleen door bijvoorbeeld artsen en huidtherapeuten. Het geldt ook voor behandelingen met stroom en ultrasoon geluid. Er kan wat het RIVM betreft wel een uitzondering worden gemaakt voor ontharen met laser en licht, als schoonheidsspecialisten een opleiding met een hoger niveau ontwikkelen.

Aanvulling 14 december 2015: Meer informatie over het RIVM-rapport

Minister Schippers heeft het RIVM gevraagd om te onderzoeken of lasers en aanverwante apparaten veilig gebruikt kunnen worden. De minister wil dat deze huidbehandelingen alleen mogen worden uitgevoerd door beroepsoefenaren die daartoe wettelijk bevoegd zijn. Deze wettelijke bevoegdheid wordt geregeld in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)

Het gaat om laser voor cosmetische behandelingen zoals: vermindering van rimpels, littekens, wijnvlekken, couperose, pigmentvlekken, spataderen, huidverslapping, haargroei, zweetafscheiding en het verwijderen of minder zichtbaar maken van tatoeages.

Uit het RIVM-onderzoek (begin december) blijkt dat het belangrijk is dat artsen en huidtherapeuten voldoende kennis en ervaring hebben met de apparatuur waarmee ze werken. Dit zou een eerste vereiste moeten zijn.

Laser- en aanverwante ingrepen waarmee energie naar de huid wordt gevoerd, moeten volgens het RIVM op deskundige wijze gebeuren om bijwerkingen en complicaties te voorkomen. De toepasser moet deskundig zijn wat betreft de techniek en moet een zeker niveau van medische kennis hebben om de huis van de cliënt op juiste wijze te kunnen beoordelen. Dit kan gewaarborgd worden door laseren en aanverwante ingrepen als voorbehouden handeling op te nemen waarbij artsen en huidtherapeuten bevoegd zijn om deze handeling uit te voeren.

De opleiding van artsen en huidtherapeuten moet worden gecontroleerd om deze te laten aansluiten bij de nieuwe situatie.

Om recht te doen aan de bestaande situatie waarin schoonheidsspecialisten ontharen, kan overwogen worden om deze behandeling toe te laten als zij hiertoe een specifieke opleiding hebben gevolgd en dat dit een adequate en officieel erkende opleiding is, aldus het RIVM.

Lees of download het RIVM-rapport (pdf)

De minister heeft het RIVM-rapport op 4 december aan de Kamer aangeboden. Begin 2016 komt de minister met een reactie op dit rapport.

Aanvulling 14 december 2015: Reactie van de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten

De Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten laat bij monde van voorzitter Sabine Uitslag weten erg blij te zijn dat de misstanden in de cosmetische sector mede door de inzet van Radar worden aangepakt.

Uitslag: 'Ook zijn wij tevreden over het advies van het RIVM aan de minister van VWS dat zogenaamde "Energy Based Devices", waaronder laser- en licht-behandelingen die binnen de cosmetische behandelingen worden gebruikt, nu voorbehouden handelingen worden en onder de Wet BIG komen te vallen. Immers, als bewust cellen worden aangetast of vernietigd moet je medisch of paramedisch opgeleid zijn.

Wij vinden het van groot belang dat er in de nabije toekomst duidelijkheid komt voor iedereen die gebruik maakt van behandelingen waar Lasers of andere apparatuur aan te pas komen. Iedereen in Nederland moet weten bij wie hij of zij in de stoel ligt en of het verantwoord en veilig is. De wet-BIG en het BIG-register kunnen mensen deze veiligheid straks gaan bieden. Men kan namelijk op het internet nagaan of de behandelaar de behandeling mag uitvoeren. Dat is winst!

Maar dan moet deze voorbehouden handeling wel voorbehouden blijven aan een arts of een Huidtherapeut. Bijzondere constructies met particuliere opleidingen of bijpasses in wetgeving zal de duidelijkheid niet vergroten het geheel alleen maar vertroebelen.'

Bron: ANP / NOS / Radar

Ook interessant