Lastenverlichting energierekening 'doekje voor het bloeden'

Lastenverlichting energierekening 'doekje voor het bloeden'

Verzachtende maatregelen van het kabinet na alle ophef over de torenhoge energierekening pakken positief uit voor burgers, maar zijn volgens De Telegraaf een doekje voor het bloeden. Nederlanders gaan er straks niet 1,5 maar 1,4 procent op achteruit met het klimaatbeleid.

Uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat het kabinet wil gaan sleutelen aan de belastingen op energie. Voor de burger wil het kabinet de belastingkorting met 78 euro verhogen. De aanpassing aan het klimaatakkoord betekent echter niet dat het maatregelenpakket financieel goed uitpakt voor burgers, want onderaan de streep staat er nog steeds een forse lastenverzwaring.

Lastenverlichting van 700 miljoen

In totaal rekent het kabinet door de ommezwaai op een lastenverlichting van 700 miljoen euro voor burgers. Het totale klimaatbeleid betekent nog altijd een lastenverzwaring van 2,4 miljard euro. Bedrijven krijgen een rekening van 2,3 miljard euro voor hun kiezen en gaan door de aanpassingen van het kabinet aan het pakket van Nijpels maximaal 700 miljoen meer betalen.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over jouw energierekening? Download de Radar-app en volg het onderwerp 'energierekening'.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Meer over:

Ook interessant