toggle menu

Leenstelsel voor studenten blijft

Leenstelsel voor studenten blijft

Het leenstelsel voor studenten blijft bestaan. Onder het nieuwe kabinet waaraan VVD, D66, CDA en ChristenUnie de laatste hand leggen, keert de basisbeurs niet terug, ook al drongen die laatste twee partijen daarop aan.

Het collegegeld voor het eerste studiejaar aan een hogeschool of universiteit wordt wel gehalveerd, bevestigen ingewijden na berichtgeving van NRC Handelsblad. Studenten die een lerarenopleiding volgen, betalen ook het jaar erna de helft. De maatregelen gaan komend studiejaar in.

Het kabinet in wording verlaagt het collegegeld om te voorkomen dat jongeren afzien van studeren uit angst zich in de schulden te steken. Voor de pabo en de universitaire lerarenopleiding hebben ze nog een extraatje over, omdat de komende jaren een lerarentekort dreigt.

'Verkiezingsbelofte gebroken'

'Pure symboolpolitiek', oordeelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat vooral teleurgesteld is in CDA en ChristenUnie omdat die partijen 'hun verkiezingsbelofte breken en de basisbeurs niet terugbrengen'. Voorzitter Rhea van der Dong spreekt van 'een druppel op de gloeiende plaat' en stelt dat studenten zich nog steeds 'diep in de schulden steken om te kunnen studeren'.

De rente op de studieschuld gaat wat omhoog, heeft het kwartet van onderhandelende partijen afgesproken. De rente is nu zo laag dat studenten soms meer lenen dan nodig is, vinden ze.

800 miljoen euro per jaar

De terugkeer van de basisbeurs leek al onwaarschijnlijk, omdat dat minstens 800 miljoen euro per jaar zou kosten. De jongerenafdeling van het CDA is echter mordicus tegen het leenstelsel en riep de moederpartij afgelopen voorjaar op er in de kabinetsformatie een breekpunt van te maken. Het CDJA zei zo nodig de partij te mobiliseren om de partijtop op dit punt aan het verkiezingsprogramma te houden.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant