Lek ontdekt in Intel-chips

Lek ontdekt in Intel-chips

Door een groot lek in chips van Intel kunnen hackers wachtwoorden en andere gevoelige informatie stelen van computers. Het lek is ontdekt door onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, maakte de VU dinsdag bekend. Intel heeft al maatregelen genomen.

Het gaat om alle Intel-processoren die zijn gemaakt vanaf 2008. Hackers kunnen volgens de onderzoekers vrij eenvoudig van het lek profiteren. Als computergebruikers een website openen waarop een kwaadaardig programmaatje zit verstopt, kan een hacker al data stelen. De hacker moet dan nog wel uit de grote stroom data die hij binnenhaalt wachtwoorden en andere gevoelige informatie zien te vinden, zegt Herbert Bos, hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging aan de VU.

Deze manier van hacken laat geen sporen na, dus is niet vast te stellen in hoeverre kwaadwillenden er gebruik van hebben gemaakt. 'Het kan zijn dat voor het hacken van een particulier een phishing-mailtje eenvoudiger is', zegt Bos. De VU vond weliswaar het grootste gedeelte van de onvolkomenheden in de Intel-processoren, maar andere onderzoekers ontdekten de fout ook. Dat kan erop wijzen dat de kwetsbaarheid van de Intel-chips in bredere kring bekend is, aldus Bos.

Computergebruikers: installeer updates snel

De onderzoekers van de VU stuitten een jaar geleden al op het datalek, maar komen er nu pas mee naar buiten omdat Intel de tijd moest hebben om een remedie tegen het lek te ontwikkelen. Voor tablets en mobiele telefoons is niets aan de hand omdat die op andere processoren draaien, maar computergebruikers wordt aangeraden updates snel te installeren. Microsoft en Apple komen volgens Bos al met updates van hun besturingssystemen die bescherming bieden tegen kwaadwillende aanvallers.

Normaal gesproken voeren computers met Windows en MacOS de updates automatisch uit. Wil je toch zeker zijn dat je de nieuwste updates hebt? Druk bij Windows 10 linksonder in het scherm op start, dan op het tandwieltje om naar de instellingen te gaan, kies voor 'Updates & Beveiliging' en klik op 'naar updates zoeken'. Op een Apple-computer klik je links bovenin op het appelicoontje en selecteer 'App Store'. Binnen de app store druk je rechts bovenin op 'Updates', waarna je een overzicht te zien krijgt van alle updates die nog op je computer geïnstalleerd moeten worden.

Bron: ANP

Ook interessant