'Lening afwijzen enkel vanwege verblijfsvergunning is discriminerend en verboden'

'Lening afwijzen enkel vanwege verblijfsvergunning is discriminerend en verboden'

Een geldverstrekker mag een lening niet direct afwijzen alleen vanwege het type verblijfsvergunning van een aanvrager. Dat is discriminerend en verboden, heeft de Geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid bepaald.

Een echtpaar met een gezamenlijke hypotheek had een lening aangevraagd bij het Nationaal Warmtefonds om hun woning te verduurzamen. Een van de partners heeft de Chinese nationaliteit en een verblijfsvergunning voor een bepaalde tijd. Direct na het indienen van de aanvraag kreeg het paar via het geautomatiseerde systeem een afwijzing omdat de geldverstrekker alleen leningen uitgeeft aan mensen met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Kifid heeft geoordeeld dat dit onzorgvuldig is en niet passend.

Voorwaarde is 'te grofmazig'

Een geldverstrekker mag een eigen acceptatiebeleid voeren om zich in te dekken tegen risico's. De voorwaarde dat een aanvrager een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd moet hebben is volgens Kifid echter 'te grofmazig'.

Zo'n beleid gaat voorbij aan het feit dat beide partners een vast inkomen hebben en er wordt ook niet gekeken naar de hoogte van het inkomen. 'Bovendien heeft het echtpaar een gezamenlijke hypotheek, waardoor het risico van vertrek minder is', aldus het klachteninstituut.

Bron: ANP

Ook interessant