toggle menu

Let op: klik niet op ucarecdn-link in Facebook Messenger!

Let op: klik niet op ucarecdn-link in Facebook Messenger!

Op Facebook Messenger gaat een verdacht chatbericht rond. De inhoud van het bericht bestaat uit twee verwonderde emoji, gevolgd door de naam van de ontvanger en een link naar de website van 'ucarecdn'. Omdat het logo van YouTube aan het bericht is toegevoegd, wekt het de indruk dat de link naar een persoonlijke video zou leiden. Niets is minder waar.

Cybercrime-expert Danny Mekić bevestigt aan Radar dat het om een nepbericht gaat. 'Eén keer in de zoveel tijd komt dit op en het is van belang dat mensen goed nadenken over de afzender van het bericht en of het logisch is dat deze persoon je iets stuurt'. Mekić adviseert om de afzender op een ander kanaal zoals WhatsApp of Twitter te benaderen om te vragen of hij of zij het chatbericht daadwerkelijk heeft verzonden. 'Als het antwoord nee is, weet je dus dat je niet op de link moet klikken'.

Verschillende nepberichten

Waar de huidige link naartoe leidt, is vooralsnog onduidelijk. Mekić geeft aan dat er verschillende varianten van nepberichten zijn. 'De meest onschuldige variant heeft de intentie om reclame te maken voor andere bedrijven, maar het gebeurt ook wel eens dat er wordt gevraagd om bepaalde plugins of software te installeren op je computer. Dat is niet altijd een kwaadaardig virus maar het gaat vaak wel om software die je niet op je computer wilt hebben.' Kortom, je kunt de link het best vermijden.

Heb je toch geklikt op een vreemde link in een bericht op Messenger? Radar beschreef eerder welke stappen je dan het best kunt doorlopen. Lees ze hier:

Pas op voor virus via Facebook Messenger!

Update 1 juli 2018:

Virus via Facebook Messenger in opmars

Binnen- en buitenlandse media melden dat een virus dat zich via Facebook Messenger verspreidt, steeds meer mensen treft, zo schrijft ANP op 30 juni. De hierboven genoemde tips blijven van kracht.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 6 juni 2018. De meest recente update is van zondag 1 juli 2018.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant