Let op: mogelijk problemen met navigatie-apparaten vanaf 7 april

Let op: mogelijk problemen met navigatie-apparaten vanaf 7 april

Het zou kunnen dat jouw navigatie vanaf 7 april niet goed meer werkt. Dat komt door de zogeheten 'gps-omwenteling', waardoor een miscommunicatie tussen gps-satellieten en -ontvangers kan ontstaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD).

De oude gps-systemen hebben een telsysteem die in de nacht van 6 op 7 april weer bij nul begint. Dat is te vergelijken met kilometertellers van oude auto's, die na de 99.999 weer op 0 springen. 'Het terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen gps-satellieten en -ontvangers, Hierdoor kan een aantal chips in navigatiesystemen bepaalde functies niet langer verwerken,' zegt TomTom op zijn website.

Vanaf 7 april kan het zijn dat jouw gps bijvoorbeeld de weg kwijtraakt of heel langzaam wordt. Dat komt doordat gps-navigatie gebruikmaakt van een hele nauwkeurige tijdmeting om de positie te bepalen. Ook zal de navigatie gaan zoeken naar satellieten op de plek waar die 20 jaar geleden hingen.

Wat kan je zelf doen?

Het zou vervelend zijn als je niet op je bestemming aankomt door je oude navigatiesysteem. Controleer daarom de softwareversie van je apparaat en zoek eventueel contact met de leverancier van jouw gps-apparatuur. Die kan controleren of jouw systeem straks nog werkt en of je het programma moet updaten.

Bron: AD

Ook interessant