toggle menu

Let op: Phishingmails in omloop van 'Rabobank', 'Zalando' en 'ov-chipkaart'

Let op: Phishingmails in omloop van 'Rabobank', 'Zalando' en 'ov-chipkaart'

De laatste tijd krijgt Radar meldingen over verschillende phishingmails. Zo is het van de 'Rabobank' nodig om een nieuwe bankpas aan te vragen, moet je bij Zalando je account opnieuw verifiëren en heb je nog tegoed op je ov-chipkaart staan. Trap hier niet in! De mails zijn vals.

Hoe herken je phishing?

Volgens de mail van de 'Rabobank' moeten de website, de app en de pinpas vernieuwd worden door de komst van nieuwe Europese betaalwet PSD2. Volgens de afzender is het nodig om hiervoor een nieuwe bankpas aan te vragen.

'Klant hoeft nooit nieuwe pas aan te vragen'

Margo van Wijgerden, woordvoerder van de Rabobank: 'De klant hoeft nooit een nieuwe bankpas aan te vragen als wij iets vernieuwen.' De Rabobank stuurt zelf een nieuwe pas op als dat nodig is. 'Daar hoeven klanten nooit iets voor te doen, en al helemaal niet hun bankpas op te sturen.' De app van de Rabobank wordt ook niet aangepast vanwege PSD2. 'Die wordt voortdurend vernieuwd, maar niet speciaal voor die regeling.'

De tekst gaat verder na de afbeelding

'Zalando: Verifieer je account'

In de mail uit naam van Zalando staat dat je je account moet verifiëren, om spam-accounts tegen te gaan. 'Dat is zeker niet van ons', geeft een medewerker van het bedrijf aan. Hij vertelt dat Zalando andere e-mailadressen gebruikt.
Wanneer je op de link klinkt, kom je op een site uit die lijkt op die van Zalando. De kopjes werken echter niet en je kunt alleen je accountgegevens invullen. Doe dit niet!

OV-chipkaart: saldo terughalen

Het lijkt een mooi aanbod: 'Vraag je saldo terug en maak bovendien kans op een jaar lang gratis reizen met het OV.' Maar wanneer je op de link klikt krijg je geen optie om je saldo terug te halen. Na een korte vragenlijst over je voorkeuren over reizen in het openbaar vervoer, wordt gevraagd naar je persoonsgegevens. Vervolgens moet je akkoord gaan met verschillende voorwaarden, waarmee je tegelijkertijd toestemming geeft om benaderd te worden door verschillende commerciële partijen. Klik dus niet op de link!

Ook interessant