Let op: vals WhatsAppje over vreemdgaan

Let op: vals WhatsAppje over vreemdgaan

Let op: krijg je een WhatsApp-bericht van een onbekend nummer waarin staat dat je 'virtueel bent vreemd gegaan', met een link naar een Tikkie-betaalverzoek? Het appje is vals! Cybercriminelen proberen je zo af te persen. Betaal niet, adviseert de Fraudehelpdesk.

Een voorbeeld van zo'n WhatsApp-gesprek vind je onderaan dit bericht.

De verzender dreigt 'intieme chats' door te sturen naar de partner van de ontvanger van het valse appje. Om te voorkomen dat dat gebeurt kun je 75 euro overmaken via een Tikkie-betaalverzoek. Doe dat dus niet! Het is geen garantie dat je niet meer wordt lastiggevallen, waarschuwt Fraudehelpdes.

Om te bewijzen dat de afzender weet met wie hij te maken heeft, stuurt hij een schermafbeelding van het Facebookprofiel van de ontvanger door. Volgens Fraudehelpdesk komt de cybercrimineel via Facebook aan het telefoonnummer en Facebookaccount.

 

Eerder ging al een mail rond waarin stond dat de computer van de ontvanger is gehackt en dat van die persoon een 'video is gemaakt waarop te zien is hoe jij jezelf bevredigt'.

Het afpersen met vermeende beelden van seksuele handelingen is een variant op een standaard afpersingsmail waarvan mensen 'zich een hoedje kunnen schrikken', aldus Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk

Foto: Fraudehelpdesk

Ook interessant