Let op: valse e-mail over betalingsachterstand uit naam van de Belastingdienst

Let op: valse e-mail over betalingsachterstand uit naam van de Belastingdienst

Radar krijgt meldingen van consumenten die een mail hebben gehad uit naam van de Belastingdienst over een betalingsachterstand op de belastingaangifte. Pas op: het gaat om een nepmail.

Ook op het Radar Forum krijgt Radar meldingen over de nepmail. IJcke schrijft: 'Ik kan me niet voorstellen dat de Belastingdienst met een dergelijke geheimzinnige brief een reminder stuurt.'

In de mail staat dat je een betalingsachterstand hebt en dat de Belastingdienst naast de e-mail ook nog een herinnering via post heeft verstuurd. Via een stappenplan wordt uitgelegd hoe je via bitcoin de betalingsachterstand kan betalen. Klik niet op de link die in de mail staat en maak geen geld over.

'Ga nooit in op het verzoek'

De Belastingdienst meldt op zijn website dat ze regelmatig meldingen krijgen over e-mails die van de Belastingdienst afkomstig lijken. 'Ga nooit in op het verzoek in een vermoedelijk valse e-mail en klik nooit op een link in zo een e-mail. De Belastingdienst gebruikt in bepaalde gevallen e-mail. Maar in een e-mail vragen wij u nooit om persoonlijke gegevens. Krijgt u een e-mail waarin dat toch gebeurt, dan is er sprake van phishing.'

Phishingmail uit naam van de Belastingdienst

Afbeelding phishingmail Belastingdienst

Afbeelding phishingmail Belastingdienst
Afbeelding phishingmail Belastingdienst

 

Hoe herken je een phishingmail?

Wil je weten hoe je een phishingmail kan herkennen? Radar heeft enkele kenmerken op een rijtje gezet.

Meer valse mails

Eerder deze maand kreeg Radar ook al veel meldingen van consumenten die een valse mail uit naam van het CJIB hadden ontvangen.

Ook interessant