Let op: Valse sms over 'bitcoin in je account'

Let op: Valse sms over 'bitcoin in je account'

'Je hebt (1) BitCoin in je account. Bevestig hier: [link]. Huidige marktwaarde: 6064.25 Euro', aldus de een sms'je van 'CoinDesk'. Heb je inderdaad 'een bitcoin in je account'? En wat wordt er eigenlijk met het bericht bedoeld?

De afzender van het bericht zou 'CoinDesk' zijn. Het Amerikaanse bedrijf waarschuwt echter op Twitter dat het bericht niet door CoinDesk verstuurd is:

'PHISHING ALERT: If you received an SMS message in Dutch claiming to be from CoinDesk, it's not us! Don't click.' En vertaald: 'PHISHING ALERT: Als je een sms-bericht in het Nederlands hebt ontvangen dat beweert van CoinDesk te komen: wij zijn het niet! Klik niet.'

Overhalen tot risicovolle beleggingen

'We zien verschillende trucs voorbij komen waarbij de hype rond bitcoin handig wordt gebruikt', zegt de Fraudehelpdesk tegen Radar. Het gaat dan vaak om valse winacties. In dit geval is er volgens de Fraudehelpdesk waarschijnlijk iets anders aan de hand. Het berichtje wil je overhalen om te gaan beleggen. 'Vaak gaat het om heel risicovolle beleggingen met binaire opties'.

Radar besteedde eerder aandacht aan binaire opties. Bij binaire opties kies je of een aandeel, grondstof, valutakoers of index stijgt of daalt. Daarnaast kies je voor een bepaalde looptijd. Vervolgens kies je hoeveel geld je hierop in wil zetten.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde eerder al voor binaire opties. Zo schrijft de AFM op de website: 'Binaire opties zijn zeer risicovolle producten waarbij je vooral snel en gemakkelijk je hele inleg kunt kwijtraken. Het is bijna onmogelijk om op lange termijn winst te maken met deze producten.'

Bron: Fraudehelpdesk / AFM / Twitter CoinDesk

Ook interessant