Let op: 'Whats App: You have new messages'-bericht is phishing

Let op: 'Whats App: You have new messages'-bericht is phishing

'You have new messages' staat er in een mail die wordt verstuurd uit naam van WhatsApp. Pas op: klik niet op de link in het bericht.

Bestand verstuurd

Het lijkt alsof er een audio- of filmbestand is verstuurd via WhatsApp. Dit bestand zou worden afgespeeld op het moment dat je op 'Play' drukt. Het is niet verstandig om te klikken, cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot persoonlijke informatie.

Gegevens

Radar klikte wél en kreeg een formulier en een pop-up te zien: 'Doe mee in ons 15 seconden durende onderzoek voor een kans op een iMac, een MacBook Air, of een IPhone 6.' Er wordt zelfs gezegd dat er 'nog 7 beloningen resterend' zijn.

Wanneer je gevraagd wordt om je gegevens achter te laten, kan het zijn dat deze informatie wordt doorverkocht aan een andere partij, vertelt cybercrime-specialist Rickey Gevers. Laat je dus niet verleiden en geef geen persoonlijke informatie.

Bekijk hieronder een voorbeeld van de mail en een screenshot van het scherm ná de klik (lees je dit bericht op je mobiele telefoon, kantel dan het scherm om de hele afbeelding te zien).

Facebook

Er worden niet alleen per mail phishingberichten verstuurd. Radar waarschuwde begin dit jaar voor phishing via Facebook. Een 'advertentie' uit naam van McDonald's beloofde een cadeaukaart ter waarde van 200 euro.

Bron: Radar

Meer over:

Ook interessant