toggle menu

Limiet hypotheekgarantie wordt niet verlaagd

Limiet hypotheekgarantie wordt niet verlaagd

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar staan op 245.000 euro.

De eerder aangekondigde verlaging naar 225.000 euro per 1 juli gaat niet door, meldde het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dinsdag.

Herstel

Het besluit om af te zien van de verlaging van de limiet hangt samen met het herstel van de huizenmarkt. Daardoor zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen en zouden veel huizenkopers niet meer in aanmerking komen voor de garantie. De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker en goedkoper om een hypotheek af te sluiten, omdat het WEW de risico's bij wanbetaling afdekt.

De kostengrens van 245.000 euro houdt in dat huizen met een aankoopsom van maximaal 231.132 euro voor de garantie in aanmerking blijven komen. In februari kostte een koophuis in Nederland volgens het Kadaster gemiddeld 234.830 euro.

Stimulans

De grens voor de NHG werd in 2009 tijdelijk verhoogd naar 350.000 euro, in een poging de huizenmarkt te stimuleren. Sinds 2012 wordt de grens weer stapsgewijs afgebouwd. De verlaging naar 225.000 euro in juli zou de laatste stap in dat proces zijn. Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant