toggle menu

'Lockdown kan worden opgeheven voor mensen onder de vijftig'

'Lockdown kan worden opgeheven voor mensen onder de vijftig'

Nederland zou langzaam de lockdown kunnen opheffen voor mensen onder de vijftig. De kans dat zij overlijden door corona is namelijk extreem klein, zeggen onderzoekers van de UvA, waarover EenVandaag bericht.

Er zijn in Nederland ruim tien miljoen mensen onder de vijftig jaar. 'Onder deze groep is het sterftecijfer 0,014 procent. Dit betekent dat als deze groep in één keer besmet wordt, er maximaal 1.400 mensen zouden overlijden. Als we binnen deze groep de mensen met onderliggende aandoeningen beschermen, zal het percentage nog verder zakken', zegt Ed Peelen, bijzonder hoogleraar content marketing van de Universiteit van Amsterdam.

'Niet ineens alles loslaten'

De lockdown moet niet in één keer worden losgelaten, dat moet 'slim' gebeuren, volgens de onderzoekers. 'Je zult niet ineens alles moeten loslaten, je kunt bijvoorbeeld vasthouden aan het verbod van grote evenementen en blijven monitoren', zegt Peelen. 'En steeds kijken: hoe zit het met de beheersbaarheid van de ic-capaciteit?'

'Dertiger kan twintiger knippen'

Marktonderzoeker en dataspecialist Richard van Pelt, die ook meewerkte aan het onderzoek, is blij dat de scholen weer opengaan. 'Maar wat ons betreft zou je steeds verder kunnen gaan. Een twintiger kan zich prima laten knippen door een dertiger, zonder dat ze extra maatregelen moeten nemen.'

Volgens Van Pelt zijn middelen zoals mondkapjes dan ook vooral om ouderen te beschermen; jongeren onder elkaar zouden deze niet hoeven te gebruiken.

50-plusser op vrijwillige basis ook uit lockdown

Uit de berekeningen van de onderzoekers blijkt dat het aantal te verwachten coronadoden verviervoudigt als ook de mensen tussen vijftig en zestig jaar uit lockdown gaan. 

De onderzoekers denken wel dat 50-plussers zonder klachten op vrijwillige basis ook mee zouden kunnen doen aan zo'n 'unlock'. 

Bron: EenVandaag

Meer over:

Ook interessant