Lockdown met drie weken verlengd, kabinet beraadt zich op avondklok

Lockdown met drie weken verlengd, kabinet beraadt zich op avondklok

De lockdown wordt met drie weken verlengd tot en met dinsdag 9 februari. Verder ziet het kabinet een avondklok als optie, maar wacht het een advies hierover af van het OMT. Dit maakt premier Mark Rutte bekend tijdens de persconferentie van dinsdag 12 januari. 

'Tot het overgrote deel van Nederland is gevaccineerd wordt er veel van ons gevraagd', zei Rutte, waarmee hij vooruitblikte op de komende paar weken. De lockdown die op 14 december werd aangekondigd blijft drie weken langer in stand. Alle maatregelen vind je hier.

Mogelijke avondklok

Het kabinet ziet een avondklok als een optie om de besmettingscijfers nog verder te doen dalen. Het zou een middel kunnen zijn om groepsvorming en thuisbezoeken tegen te gaan. Met name de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus ziet het kabinet als een groot risico, dat mogelijk door middel van een avondklok moet worden aangepakt. 

Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd over de avondklok. Op basis van dat advies maakt het kabinet een beslissing of de avondklok daadwerkelijk wordt ingevoerd. Rutte verwacht begin volgende week naar het advies te gaan kijken. 

'Blijf in Nederland tot en met maart'

Rutte heeft opgeroepen om niet op reis te gaan tot en met maart, tenzij voor werk of ernstige familie-omstandigheden. 'Elke reis is een risico voor uzelf en voor iedereen om u heen', zegt Rutte. 

Afstand houden op scholen

Een extra maatregel werd aangekondigd voor de scholen. Op middelbare scholen moet anderhalve meter afstand worden gehouden door leerlingen, van elkaar en van docenten. Omdat de scholen voor het grootste gedeelte dichtblijven tot 9 februari, geldt deze maatregel alleen voor de examenklassen, kwetsbare leerlingen en leerlingen die praktijkonderwijs volgen. 

Verder zegt Rutte te kijken of de basisscholen en de kinderopvang eerder hun deuren volledig kunnen openen, namelijk op 25 januari. Ook hier speelt de Britse variant van het virus een rol. Het kabinet zal een beslissing baseren op nader onderzoek naar de besmettelijkheid van de Britse variant onder kinderen. 

Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie, waaronder alle maatregelen in een overzicht. 

Meer over:

Ook interessant