Loket voor afhandeling aardbevingsschade

Loket voor afhandeling aardbevingsschade

Bewoners in het aardbevingsgebied kunnen vanaf 19 maart terecht bij één loket voor de volledige afhandeling van schade aan huizen en gebouwen als gevolg van de gaswinning in Groningen. Dat staat in het Protocol mijnbouwschade Groningen waarover de provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen overeenstemming hebben bereikt met het kabinet.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en Groningse bestuurders lichtten woensdagmiddag op het provinciehuis de nieuwe regels toe voor de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen.

Onafhankelijke commissie ingesteld

Voor de afhandeling wordt de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen ingesteld. Die beslist onafhankelijk van de NAM en de overheid over de oorzaak van de schade en de schadevergoeding. Behalve nieuwe schades gaat de commissie ook alle schademeldingen afhandelen die sinds 31 maart 2017 zijn ingediend. Daarnaast krijgen de openstaande schademeldingen van vóór 31 maart 2017 een passende oplossing aangeboden, zo is overeengekomen.

Update 16:40 uur: reactie Groninger Gasberaad

Het Groninger Gasberaad is tevreden met het nieuwe schadeprotocol voor de gasboringen dat woensdag is gepresenteerd. 'We hopen vurig een streep onder het verleden te kunnen zetten', laat de organisatie weten in een verklaring. Het Groninger Gasberaad is een organisatie van werkgevers en maatschappelijke organisaties uit de regio.

Het Gasberaad is blij dat de NAM niets meer met de procedure te maken heeft en de overheid de verantwoordelijkheid op zich neemt. 'We hebben gedaan wat we konden om te zorgen dat er zoveel mogelijk waarborgen in zitten die de gedupeerde Groningers weer lucht en vertrouwen geven.'

Toch blijft er nog scepsis bij de organisatie. 'Wij realiseren ons dat we daarmee nog geen garanties hebben. Veel valt of staat nog met de uitwerking. Het valt ons zwaar hierop te vertrouwen, omdat dat vertrouwen de afgelopen vijf jaar zo vaak en zo fundamenteel is beschadigd.'

Update 16:56 uur: Positieve reacties, ook enkele kanttekeningen uit Den Haag

In politiek Den Haag wordt positief gereageerd op de jongste afspraken over de afhandeling van de schade door aardbevingen in Groningen. Oppositiepartijen plaatsen, ondanks de algemene tevredenheid, ook kanttekeningen. 'Het is wel een blamage dat ze zo lang op zich hebben laten wachten', vindt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).

SP-Kamerlid Sandra Beckerman waarschuwt dat muizengaatjes in de nieuwe regels moeten worden dichtgetimmerd, 'want Shell blijft vechten om onder zijn verplichtingen uit te komen'.

Bron: ANP

Ook interessant