toggle menu

Longfonds lanceert online tool om luchtkwaliteit te checken

Longfonds lanceert online tool om luchtkwaliteit te checken

Gemeenten kunnen en moeten een rol spelen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dat zegt het Longfonds, dat TNO onderzoek heeft laten doen. 'Door minder op hout te stoken en minder auto te rijden, kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het gezonder maken van de lucht', aldus het Longfonds.

TNO heeft uitgerekend hoe groot de bijdrage van houtstook en verkeer is aan verslechtering van de luchtkwaliteit op lokaal niveau. De bijdrage van persoonsverkeer aan de concentraties stikstofdioxide (NO2) in Nederland is gemiddeld 13 procent, maar in Amsterdam alleen al bijvoorbeeld 20 procent. Houtstook in de winter levert dan gemiddeld 10 procent van het fijnstof op.

Hoe is de luchtkwaliteit bij jou?

Via het Longfonds kan de luchtkwaliteit in de eigen omgeving worden vastgesteld. Het fonds hoopt dat burgers via die site ook aangeven waarover en hoe erg ze zich zorgen maken. Longfonds-directeur Michael Rutgers daarover: 'Met deze campagne roepen we gemeenten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op luchtkwaliteit onderdeel te maken van de nieuw te vormen coalitie.'

Gezondheidsklachten

De lucht die we inademen in Nederland is op de meeste plekken ongezond. Je kunt er letterlijk doodziek van worden. Elk jaar overlijden er ruim 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. En elke dag belanden er meer dan 40 mensen met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling. Niet alleen mensen met een longziekte worden ziek van ongezonde lucht, ook voor gezonde mensen is dit op de lange termijn schadelijk.

Bron: ANP

Ook interessant