Longfonds pleit voor rookvrije buitenzwembaden

Longfonds pleit voor rookvrije buitenzwembaden

Buitenzwembaden moeten rookvrij worden. Op ligweides bij de zwembaden is roken vaak heel normaal en dat moet veranderen, vindt het Longfonds. 'Een buitenzwembad met veel spelende kinderen is juist een plek waar rookvrij de norm zou moeten zijn', aldus directeur Michael Rutgers dinsdag.

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) voorstander is van een rookvrije speel- en ligweide bij het zwembad. In 2009 was dat nog 23 procent.

'Zwembaden moeten notitie nemen oproep Longfonds'

Het Longfonds heeft het Nationaal Platform Zwembaden niet van tevoren op de hoogte gebracht van de nieuwe campagne. 'Het is voor ons dus vrij nieuwe informatie', aldus een woordvoerster die dinsdagochtend zelf maar contact opnam met het fonds. 'We adviseren zwembaden notitie te nemen van de oproep van het Longfonds en te kijken wat er mogelijk is op de eigen locatie. Het is niet aan ons om het beleid rond wel of niet roken in openluchtzwembaden te bepalen.'

Zwembaden zijn vaak eigendom van de gemeente die het beheer uitbesteedt aan bijvoorbeeld een stichting of een commerciële exploitant.

Veel openluchtzwembaden in Nederland

Nederland telde volgens de meest recente cijfers vier jaar geleden 691 zwembaden, waarvan 48 procent (deels) in de openlucht. In 1988 waren dat er 753, waarvan 62 procent (deels) in de openlucht. In landelijk gebied zijn relatief veel openluchtzwembaden, hoewel Friesland daar een uitzondering op is. In steden, met name in de Randstad, zijn er vooral overdekte zwembaden.

Rookverbod grote dagattracties

Sinds vier maanden mag in veel pretparken en dierentuinen al niet meer worden gerookt in de rij voor attracties, zowel in de openlucht als in overdekte wachtrijen. De vereniging van grote dagattracties, de Club van Elf, nam dat besluit mede na aandringen van het Longfonds.

Bron: ANP

Ook interessant