Loonverschil tussen mannen en vrouwen neemt steeds meer af

Loonverschil tussen mannen en vrouwen neemt steeds meer af

Het verschil tussen het salaris van mannen en vrouwen is in 2019 opnieuw kleiner geworden. Het gemiddelde bruto-uurloon van vrouwen was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek veertien procent lager dan het gemiddelde bruto-uurloon van mannen.

Het verschil wordt elk jaar kleiner, aldus het CBS. Sinds 1995 is het loonverschil tussen mannen en vrouwen met gemiddeld en half procent per jaar teruggelopen.

Dertig euro per uur

Volgens het CBS wordt het verschil verklaard door de banen met een loon van minstens dertig euro per uur. Daarin zijn mannen oververtegenwoordigd; aan een kwart van alle mannen wordt minstens dertig euro per uur betaald, terwijl dat bij vrouwen met veertien procent aanzienlijk minder is.

In vijf op de zes banen wordt minder dan dertig euro per uur verdiend. Bij die banen zijn de gemiddelde uurlonen van mannen en vrouwen nagenoeg gelijk aan elkaar.

Hoger netto-uurloon

Vrouwen hadden in 2019 gemiddeld wel een hoger netto-uurloon: 16,64 euro om 16,95 euro. Dat vrouwen een hoger netto-uurloon hadden, komt doordat beter betaalde banen ook zwaarder belast worden.

Gemiddelde jaarloon

In 2019 was het gemiddelde jaarloon, inclusief bijzondere beloningen, van vrouwen 38 procent lager dan dat van mannen. Dat verschil wordt grotendeels verklaard door het lagere aantal uren dat door vrouwen gewerkt werd: mannen werkten gemiddeld 33 uur per week, vrouwen 25 uur.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant