toggle menu

'Loopgravenoorlog' tussen huisartsen en farmaceuten

'Loopgravenoorlog' tussen huisartsen en farmaceuten

De farmaceutische industrie en de Nederlandse huisartsen zijn stevig met elkaar in aanvaring gekomen, meldt het maandag.

Het dagblad spreekt zelfs van een loopgravenoorlog. Volgens de geneesmiddelenfabrikanten onthouden huisartsen hun patiënten soms de beste zorg, terwijl de huisartsen de farmaceuten verwijten de positieve aspecten van nieuwe medicijnen niet afdoende aan te kunnen tonen. De discussie spitst zich toe op ouderdomsdiabetes. Dat maakte het FD op uit gesprekken met betrokkenen.

Voldoende meerwaarde?

Ouderdomsdiabetes is een ziekte waaraan in Nederland circa 800.000 mensen lijden. De huidige richtlijn raadt het voorschrijven van nieuwe medicijnen tegen deze ziekte af.

Nefarma, de branchevereniging van de farmaceutische industrie, ziet graag een wijziging van deze richtlijn. In een brief aan het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft zij hierop aangedrongen. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat sommige diabetespatiënten wel degelijk baat hebben bij innovatieve geneesmiddelen, aldus de vereniging.

De huisartsen wachten liever op onderzoek waarbij diverse medicijnen met elkaar worden vergeleken. Volgens de NHG is nog niet gebleken dat de nieuwe geneesmiddelen ‘voldoende meerwaarde’ hebben.

Bron: ANP Mediawatch / FD

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant