toggle menu

'Luchtvaart sjoemelt met vluchttijden om schadeclaims te voorkomen'

'Luchtvaart sjoemelt met vluchttijden om schadeclaims te voorkomen'

Luchtvaartmaatschappijen willen claims bij vertraging voorkomen door de verwachte vluchtduur ruimer in te schatten. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van onderzoek door de Britse consumentenorganisatie Which.

De verwachte reisduur is voor zestig procent van de vluchten een paar minuten tot ruim een half uur langer ten opzichte van tien jaar geleden. Zo duren 76 van de 125 onderzochte vluchten langer dan in 2008. Volgens de consumentenorganisatie komt dit door het zogenoemde 'padding', waarbij eventuele vertraging bij de geschatte reistijd wordt meegerekend.

Door op voorhand rekening te houden met mogelijke vertragingen arriveren vliegtuigen vaker op tijd: binnen een kwartier na de verwachte aankomsttijd. Dit resulteert in een hoger punctualiteitscijfer en een beter imago voor de luchtvaartmaatschappij. Daarnaast voorkomt het bedrijf klachten van reizigers wegens vertraging. Zij kunnen in de Europese Unie tot 600 euro claimen als hun vertraging uitloopt tot drie uur of langer.

Een nadeel van het gesjoemel met vluchttijden is volgens Which dat reizigers langer aan boord moeten wachten tot hun gate vrijkomt. De consument let bij het kiezen van een luchtvaartmaatschappij echter eerder op de prijs van het vliegticket dan op de vluchttijden.

'Langere vlucht door druk luchtruim'

Zelf hebben de luchtvaartmaatschappijen verschillende verklaringen voor de langere vluchttijden. Zo noemt British Airways het drukkere Europese luchtruim als oorzaak, en er zou langzamer gevlogen worden om brandstof te besparen. Ook wordt bij sommige vluchten een omweg genomen om oorlogsgebieden te vermijden.

Deskundigen zijn van mening dat deze argumenten niet verklaren hoe sommige vluchten wel 35 minuten langer duren dan tien jaar geleden.

Vertraging met het vliegtuig

Als je vlucht vertraagd is, kun je recht hebben op compensatie. Daarvoor gelden bepaalde regels. We zijn erg benieuwd wat jouw ervaringen daarmee zijn in de afgelopen 12 maanden.

Vlucht vertraagd? Vul de enquête in

Merk jij wel eens dat een luchtvaartmaatschappij sjoemelt met vluchttijden? Deel je ervaring onder dit bericht!

Bron: de Volkskrant

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant