'Maak elektrisch rijden makkelijker'

'Maak elektrisch rijden makkelijker'

Elektrisch autorijden moet snel net zo makkelijk worden als rijden in benzine- of dieselauto's. Zorg ervoor dat automobilisten bij meer laadpalen kunnen 'stekkeren'. Geef op borden langs de snelweg aan waar deze oplaadplaatsen zijn en zorg dat bestuurders er tijdens het laden ook wat kunnen eten en drinken.

Dat zijn enkele aanbevelingen uit het plan dat Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) woensdag overhandigde aan minister Henk Kamp (Economische Zaken). Van Tongeren daagde Kamp uit de eerste minister te worden die in een volledig elektrische auto gaat rijden.

Betaalbaar

GroenLinks wil dat er in 2020 zeker 200.000 e-auto's rijden op de Nederlandse wegen. Om dat te bereiken wil de partij elektrisch rijden betaalbaar, aantrekkelijk en praktischer maken en het kabinet kan daarbij helpen, aldus Van Tongeren. Bijvoorbeeld door een premie in te voeren die de aanschafkosten voor een volledig elektrische auto verlaagt. De premie moet blijven bestaan tot er 1 miljoen e-auto's in Nederland rijden, bepleit Van Tongeren.

GroenLinks is de tweede partij in korte tijd die met een plan komt over elektrische auto's. Onlangs stelde de PvdA te willen dat er over tien jaar alleen nog maar elektrische auto's worden verkocht.

Toename

Minister Kamp zag het aantal elektrische auto's afgelopen jaar al toenemen, van 45.000 naar 90.000. Een op de tien verkochte nieuwe auto's was een elektrische, aldus Kamp die vindt dat Nederland het op het gebied van elektrisch vervoer goed doet. We zijn de nummer 2 in de wereld op dit gebied en dat moeten we vooral zien vast te houden, hield hij de Kamer voor. De plannen van GroenLinks en PvdA ziet hij als steuntje in de rug. 'Daar kunnen we verder mee komen'. Hij verwacht binnenkort afspraken te maken waardoor er in 2020 zeker 55.000 laadpalen voor elektrische auto's kunnen zijn.

Bron: ANP

Ook interessant