Radar

toggle menu

Maandag in Radar: Online kindermarketing | Wachtlijsten ggz

Maandag in Radar: Online kindermarketing | Wachtlijsten ggz

In de supermarkt kun je zelf bepalen of je die Nijntje-koekjes of Dora-snoepjes voor kind koopt. Maar hoe weet je welke reclame jouw kind ziet op YouTube? En: wat moet er gebeuren om de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te verkorten?

In de uitzending van 15 oktober:

Online kindermarketing

In de supermarkt kun je zelf bepalen of je die Nijntje-koekjes of Dora-snoepjes voor kind koopt. Maar hoe weet je welke reclame jouw kind via die vlogger op YouTube? Sinds 2015 is reclame voor ongezonde voeding voor kinderen verboden voor kinderen onder de 13.

Die regel heeft de branche zichzelf opgelegd in de strijd tegen overgewicht en ongezonde voeding. Hoe controleer je wat kinderen online of op social media bekijken? Het Voedingscentrum pleit voor veel strenger toezicht.

'Moet kindermarketing voor ongezonde producten verboden worden?', vroeg Radar in september aan respondenten van het Testpanel. Ja, vindt 88%. 54% is voor een verbod op álle reclame gericht op kinderen.

Lees ook: 88% is voor verbod op kindermarketing

En: kijk de uitzending van Radar uit 2017 terug: kinderen krijgen te veel suiker. Radar onderzocht vorig jaar samen met voedingscoach Vivian Reijs en internist Hanno Pijl fruitsapjes. Hoeveel suiker zit er in die drankjes? Kijk die uitzending terug: extreem veel suiker in vruchtensap.

Wachtlijsten voor ggz

Je wilt psychische hulp en gaat naar de huisarts. De huisarts verwijst je door naar een ggz-instelling, omdat je daar de hulp kan krijgen die je nodig hebt. Een jaar later sta je nog steeds op de wachtlijst en ben je de wanhoop nabij.

Tal van mensen staan op een wachtlijst voor psychische hulp. De brancheorganisaties in de ggz maakten in juni 2017 samen met het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport landelijke afspraken om de wachttijden aan te pakken.

Voor 1 juli 2018 zouden de wachttijden binnen de afgesproken norm vallen. Maar niets is minder waar. Wat moet er toch gebeuren om de wachttijden korter te krijgen? Radar benadert alle betrokken partijen. Wie heeft het antwoord?

Maandag 15 oktober in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant