toggle menu

Maandag in Radar: Stofzuigertest | Extreem hoge energierekening

Maandag in Radar: Stofzuigertest | Extreem hoge energierekening

Maandag in Radar: snoerloze stofzuigers, zijn die al goed genoeg om stekkerstofzuigers te vervangen? En: bewoners van een appartementencomplex kampen met extreem hoge energierekeningen. Is er iets met het warmtepompsysteem aan de hand? Verder: Kan kantoorverlichting 's avonds niet gewoon uit?

Draadlozestofzuigertest

Stofzuigen zonder dat irritante snoer dat de hele tijd in de weg zit, dat is het voordeel van de draadloze stofzuiger. De vraag is of de draadloze de ouderwetse stekkerstofzuiger kan vervangen. Want hoe is de zuigkracht, hoe lang gaat de accu mee en hoeveel lawaai maakt het apparaat? Een stofzuigerliefhebber, de beste schoonmaakster van Nederland en een professor geluid testen op verzoek van Radar zes draadloze stofzuigers. Is een draadloze stofzuiger net zo goed als de ouderwetse stofzuiger? Of is het een veredelde kruimeldief? En waarom bleven er van de zes stofzuigers maar vijf over? Maandag de resultaten.

Extreem hoge energierekening

Bewoners van een appartementencomplex in Harderwijk kampen met extreem hoge energierekeningen. Het gaat om 22 eenkamerappartementen, waaronder 6 sociale huurwoningen. De woningen hebben geen gasaansluiting, maar zijn uitgerust met een warmtepompboiler, die voor warm water moet zorgen en de vloerverwarming regelt. Iedereen heeft een eigen pomp, die in de berging staat. Er lijkt iets mis te zijn met het warmtepompsysteem, maar niemand komt erachter wát precies. Sommige bewoners hebben een verbruik dat gelijk staat aan een 12-persoonshuishouden, terwijl ze er in hun eentje wonen. De energierekening blijft maar oplopen en de verhuurder laat het afweten. Maandag zit de klantmanager van het verhuurbedrijf in de studio.

Waarom brandt kantoorverlichting 's avonds nog?

Het is geen ongewoon beeld: hele afdelingen van kantoorpanden waar de tl-lampen fel branden terwijl de werknemers al lang naar huis zijn. In Frankrijk zijn bedrijven verplicht alle verlichting uit te doen als er geen werknemers meer zijn. Dit levert het land ieder jaar stroom op voor maar liefst 750.000 huishoudens. Als alle panden in Nederland zich aan die regel zouden houden, zet dat net zoveel zoden aan de dijk als de maximumsnelheid op de snelheid verlagen van 130 naar 100 km per uur, een ongekend groot verschil. Fons gaat de nacht in en rijdt langs verschillende grote panden. Hoe kan het dat de verlichting van bijvoorbeeld het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog steeds aanstaat op een donkere winteravond? Of dat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken? En gaan ze voortaan het licht achter zich uit doe wanneer ze naar huis gaan?

Dit en meer in Radar, maandag 24 februari bij AVROTROS op NPO 1

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant